Διαδικτυακή συμβουλευτική

 

Ψυχοθεραπεία online : Συνδέσου με την καλύτερη εκδοχή σου

 

Στη διασυνδεδεμένη και περίπλοκη εποχή μας μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε συμβουλευτική ψυχοθεραπεία από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου σας, με την ευκολία του τάμπλετ, του υπολογιστή ή και από το κινητό σας τηλέφωνο.

Είναι μια καινοτομία που προσωπικά καλωσορίζω μιας και έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη δεν υπολείπονται της “παραδοσιακής”συμβουλευτικής ψυχοθεραπείας πρόσωπο με πρόσωπο, ίσα-ίσα με έναν εκπαιδευμένο θεραπευτή, είναι εξίσου  αποτελεσματική και αποδοτική στην αυτοβελτίωση και στην επίλυση προσωπικών δυσκολιώνκαι προβλημάτων σχέσεων με μια κλασσική ατομική συνεδρία. Η προσωπική επαφή στο “εδώ και τώρα” με την “ενέργεια”, την προσωπική “αύρα” μας και του θεραπευτή και οι μικρές λεπτομέρειες που οι επαγγελματίες θεραπευτές έχουμε εκπαιδευτεί να παρατηρούμε,"μετατοπίζονται"και μεγενθύνονται, καθώς δημιουργούνται άλλα πλεονεκτήματα, και η συνεδρία μπορεί- και έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα ώστε να υπάρχουν ικανοποιητικά ποιοτικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Δεν διστάζουμε πια να αναζητούμε και διαδικτυακή θεραπεία- όταν για διάφορους λόγους δεν είναι εφικτή η πρόσωπο με πρόσωπο ή επειδή ίσως την προτιμάμε- για θέματα άγχους, φοβίες, κατάθλιψη αλλά και στήριξη και επίλυση σε προβλήματα σχέσεων με τους γονείς, τα παιδιά, τον σύντροφο, επαγγελματικά ή σε περίπτωση σημαντικής απώλειας, χωρισμού ή διαζυγίου.

Το σώμα δεν απουσιάζει στις διαδικτυακές σχέσεις, εξακολουθούμε να νιώθουμε και να αισθανόμαστε το σώμα μας, όπως και ο θεραπευτής μας, και μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό και στην διαδικτυακή θεραπεία. Το πρόσωπο στο προσκήνιο της κοντινής εστίασης είναι ακόμα πιο εκφραστικό. Το θερμό βλέμμα του θεραπευτή, ο ήρεμος τόνος της φωνής του και η ενεργή του παρουσία μπορεί να “περάσει” στην οθόνη με πολλαπλάσια δυναμική.

Η ουσιαστική φροντίδα για τον θεραπευόμενο πηγάζει κυρίως από την ικανότητα και την εκπαίδευση του θεραπευτή στην ενσυναίσθηση και στο “κράτημα”, την ικανότητα του για νοιάξιμο και δημιουργία αυθεντικής θεραπευτικής σχέσης. “Ο θεραπευτής φέρνει το σύνολο του εαυτού του σε δέσμευση με τον θεραπευόμενο και βρίσκεται πλήρως τη στιγμή της θεραπείας μαζί του, αποκλειστικά για εκείνον, με ελάχιστο εγωκεντρικό σκοπό ή με κάποιον στόχο στο μυαλό του” (Craig, 1986), αυτός ο σημαντικός θεραπευτικός παράγοντας δεν αλλάζει. Και η ανάγκη για ουσιαστική σύνδεση και αυθεντική συνάντηση είναι στην ουσία, σε κάθε εποχή και υπό όποιες συνθήκες, κυριολεκτικά στο χέρι μας.